Hälsning från DSI.

De gångna veckorna har varit fyllda av olika besök i byar, kvinnor som besökt oss, möten med lärare och övrig personal, undervisning i engelsk konversation, bankbesök mm. Bybesöken har vi gjort tillsammans med två socialarbetare. De arbetar åt DSI, uppsöker fattiga byar för att sedan besöka dem igen tillsammans med oss.

Båda byarna var mycket fattiga men den första var nog den värsta byn jag besökt. 36 familjer bor där och sammanlagt 63 barn. Barnen saknar kontinuerlig skolgång och de flesta vuxna är analfabeter och männen är alkoholister. Hyddorna är otäta och vid regn blir golven som gegga.

Den andra byn var inte lika fattig men ändå med stora hjälpbehov. Anledningen till dessa besök var att vi på DSI ev kan hjälpa till för boende och skolgång.

En miniträdgård har nyligen blivit klar, en önskan som Ruby länge haft men fick tyvärr inte hann njuta av den. Förutom en del medicinalväxter planterades rosor, blommor som Ruby tyckte allra bäst om.

Mötet med kvinnorna var även de från en mycket fattig by. En grupp mycket starka kvinnor som ville få råd och hjälp till självhjälp för att förbättra byns levnadsvillkor. T.ex ström till en redan grävd brunn för att få dricksvatten och vatten till övriga behov . De planerade odling av grönsaker och en kvinna ville öppna en minibutiken i byn. Allt var väl genomtänkt och de lämnade sin planering nerskrivna på enkla papper. Vi får fortsätta diskutera hur vi kan bistå med hjälp.

Löneutbetalning, pengar i kuvert… känns det igen från förr? En ordinarie lärarlön ca 1200 SEK . Dock inte att förglömma att allt blivit dyrare i Indien. Dricksvatten måste på en del ställen inköpas och det kostar.

” din hjälp kan göra skillnad.”

För sex år sedan installerades solenergi på DSI som bekostades av olika givare från Sverige. Nu 2019 är det dags för en del nya batterier samt renovering av några gamla. Detta har jag lovat hjälpa dem med. Strömmen försvinner väldigt ofta och så är det bra att solsystemet träder in.

Inte så kul att göra sina skoluppgifter i mörker!!

I morgon åker jag med skolbuss nummer tre, av fyra, för att hämta upp skolbarn i avlägsna byar. Intressant att möta en del föräldrar samt se hur barnen i skolan bor.

Har även på dessa bussturer sett att fälten fortfarande används som toaletter. Trots löften från nye premiärministern , sedan han tillträdde, att alla byar ska få toaletter.!!!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *