18-25 januari -13

Dessa dagar har varit av väldigt skiftande innehåll.

Materialet till solarsystemet anlände den 18 jan och arbetet påbörjades i måndags och idag är allt klart. Nu är det endast tid som ska inväntas innan paneler placeras och allt kan startas. Så nästa vecka blir spännande att se hur detta system fungerar.

I lördags träffade jag skolläkaren och vi samtalade om olika behov hos våra elever. En viktig sak är att äldre tjejer får extra tillskott av järn, så det beslöt vi att ge dem med början i februari.

I måndag morse besökte Jeethu, skolans socionom,och jag två byar där en del av våra barn kommer ifrån. Vi delade ut lite kläder, handdukar, tandkräm mm och samtalade med de som var hemma bla farmödrarna till fyra av våra barn. Föräldrarna lever inte tillsammans, mammorna har mer eller mindre fått ”fly” från männen som slog både dem ,barnen och sina gamla mödrar samt att de ofta är onyktra. Vi fick ta del av många familjetragedier under dessa besök.

Ruby anlände senare och detta med anledning av att kvinnorna kallat till ett viktigt möte. De var upprörda över att en av familjerna i byn tillåtit sin fjortonåriga dotter till giftermål med en sjuttonårig pojke. De ville inte att denna familj skulle bo kvar i byn. Att höra dessa arga kvinnor i affekt prata tamil med Ruby angående detta är svårt att återge.Detta är inget Ruby kan ta ställning till, men helt klart är ju att äktenskap inte ska tolereras vid så låga åldrar. Flickan gick i vår skola i åttonde klass förra terminen men slutade tvärt pga detta. Förskräckligt!!

Såg också vid detta besök mycket unga flickor som antingen var ogifta eller gifta och hade ett eller två barn . Dessa flickor hade tidigt avslutat sin skolgång för detta liv…vilken framtid de har!!

Två nya fadderbarn har jag träffat och är glad att de har fått ”föräldrar” från Åhus och Degeberga.

Jag har varit i skolklasser en hel del och tagit del av deras undervisning, som är helt annorlunda än vår metodik och pedagogik. En del av barnen når goda resultat OCH DET ÄR GLÄDJANDE. NÄR JAG UPPLEVER ALLT DETTA ÄR JAG INNERLIGT TACKSAM TILL ALLA ER SOM SPONSRAR EN DEL AV DESSA ELEVER GENOM ERT ”FADDERSKAP”.

I onsdags kväll var Ruby och jag inbjudna till en ceremoni med anledning av att ett par snart ska bli föräldrar för första gången. Men som i många familjer är inte alla äktenskap accepterade, så är fallet i dessa familjer. Storbråk utbröt på tisdagskvällen ,vilket ledde till att flickans mamma föll!! ner från ett hustak, skadades allvarligt och avled i onsdags morse. Så självklart blev denna högtid inställd.

I går , torsdag, vinkade jag av ett fyrtiotal elever samt lärare från ”primary-school” för en dagutfärd till fågelcentet. Se alla dessa små förväntansfulla barn inför en annorlunda skoldag var härligt.

Idag var det åter dags för bybesök, där en av våra fadderbarn kommer från.Han var med oss och var glad och stolt att hälsa på sin mormor och alla gamla vänner och se den glädje hos honom när han var mig behjälplig med att dela ut gåvor var rörande. Alla uttryckte sin tacksamhet till oss att vi kom på besök och är glada att denna pojke får bo och gå i skola på DSI. Hans pappa bor i en annan by och mamman är mentalsjuk.

Ett annat givande besök gjordes på en risfabrik och därefter stannade vi till på ett hostel ,likt vårt , med endast tio barn inneboende och där husen är i mycket dåligt skick. Tacksam återvände jag till DSI över allt jag upplevt under dessa få timmar,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *