13-17 januari -13

Söndagen inleddes med kyrkobesök och em tillbringade jag hemma hos Ruby och James. Skönt att umgås privat och prata annat än bara DSI

Måndag fm inleddes ”Pongalhögtiden ”, en hinduiska tradition här i Tamil Nadu och firas som tack för årets skördar. Man kokar en speciell söt gröt över öppen eld med diverse ceremonier. Skolgården pryddes med målningar,barnen underhöll med sång, dans och modevisning. SURPRISE FÖR I ÅR! samt tal.Festen avslutades med att alla bjöds på gröten och en speciell sorts söt rot. En mycket viktig detalj under dessa tre dagar, som pongal varar, är att hälsa varandra med ”Happy Pongal”! Barnen har skollov dessa dagar,och mycket är stängt.

I tisdags besökte vi en mycket attraktiv och välbesökt plats, en häckningsplats för massor av olika fågelarter .Här kunde beskådas ett flertal arter av storkar, pelikaner, ”snakebirds” mfl. Deltagare på denna utflykt var de barn som inte varit hemma under jullovet. Se deras förtjusning och glädje över detta besök var gripande.Alla var uppklädda !! De äldre flickornas omsorg om de yngre och inte minst för de utvecklingsstörda flickorna var en fröjd.

utfärden avslutades med en god pic-nic i det gröna. En fantastisk dag tillsammans med glada barn.

Väl hemkomna var det dags för nästa fest…nu en pongalfest för våra kor som tack för mjölken de gett under året. Det firades på liknande sätt …först serverades de ballongprydda korna av den nykokta gröten.

Onsdags fm var Ruby och jag inbjudna till ett nunnekloster för att deltaga i deras firande med anledning av utökning av deras verksamhet. De har startat ett dagcenter för mentalt störda barn och planerar att i juni öppna ett hem för utvecklingsstörda barn.Ett intressant firande, allt enligt katolskt manér.

Lite shopping på em och dagen avslutades med ”movietime”.

Idag ,torsdag åkte jag med skolbussen ,”guppigt men lika intressant”. Dagen i övrigt har innehållit samtal med personal och lärare med olika ansvarsområden.Nya fadderbarn, bybesök, reparationer av tvättmaskin,fönster mm planerades.

Även i år ordnar jag mellanmål till de elever som studerar extra efter ordinarie skoltid. Nyss hörde jag från deras klassrum”Thank you, Inga for good tea and bisquits”.Att så små ting kan betyda så mycket!

Beträffande de fyra utveckligsstörda barnen .De är födda i en mycket fattig familj och växte upp tillsammans med en ensamstående pappa. De fick varken näringsriktig mat eller ”skolgång” förrän de kom till ett hem inne i Chengleput. Där trivdes alla mycket bra och fick den hjälp de kunde tillgodogöra. Men tyvärr stängdes detta hem i juni-12 pga av ledarens höga ålder. Ruby tillfrågades om hon kunde ta hand om barnen på DSI. MED DET STORA OCH GODA HJÄRTA HON HAR FÖR SVAGA BARN VÄLKOMNADE HON DEM.De har det bra här men får inte den träning och hjälp de behöver.Nu hoppas vi att nunnornas center kan bli barnens hem från juni 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *