Indien 26/1 – 2/2

Idag, torsdag den 26 jan firade vi på skolan att Indien varit republik sedan 1950. Pompa och ståt med musik, marscher, hela Indiens historia spelades upp av barnen ,som var klädda i olika skepnader. De gestaltade Indira Gandhi, Nehru, M. Gandhi, blomsterflickor ,poliser, läkare mm. De lägger ner mycket arbete på detta. Alla lärare var i tjänst och massor av föräldrar var närvarande ,stolta över deras barn. Efter detta program startade James, Ruby och jag vår bilresa till Bangalore. Anledningen en inbjudan till bröllop. Resan till Bangalore var dryg , varm och mycket tröttsam. Väl framme blev vi varmt mottagna av Rubys syster med familj. De bor alla tillsammans. Det är kultur i Indien ,om fadern dör ska äldsta sonen ta hand om sin mamma. Shangthia, Rubys syster har alltså sin äldsta son med fru och son plus en yngre son boende hos sig!!!!! Vi blev hela tiden väl omhuldade och uppassade .Fredagen den 27 tillbringade vi, efter frukost, på stan för att shoppa. Kl 17.00 var det så dags för vigsel, i en metodistkyrka. Mycket påkostad med massor av blomsterutsmyckningar. Efter vigseln, som var ganska ”europeisk” blev alla gäster, ca 500 bjudna på en mugg te.!!!!! Därefter bar det iväg till ett program ,kallat reception i en hall ca 10 km från kyrkan i i Bangalores tätaste trafik. Denna tillställning består först av lite tal och underhållning, överlämnande av presenter från alla gäster med dito fotografering. Detta tar tid! Därefter, äntligen, serveras det middag, då var nog klockan 21. Gissa om vi var hungriga. Lördagen började med att vi hämtades upp av Rubys svåger för att åka till en annan del av Bangalore för att titta på den lägenhet som Rubys dotter med familj ska flytta till. De bor nu i Dehli. Resten av lördagen blev för mig helt katastrofal då jag fick ett mycket tråkigt besked att min kära storasyster hastigt avlidigt. Så skört livet är! Jag kan ännu inte fatta att Mona inte längre finns hos oss. Söndag kväll återvände vi till DSI, tacksamma att allt gått bra på hemresan .Avslutade dagen med att via Skype prata med min syster Anita och svåger Jan. Denna fantastiska IT-teknik. 30 jan. Tagit det lugnt på fm, var trött efter resan och allt som hänt. Men att vara tillbaka på projektet känns skönt, det ger mig tillbaka lite energi. Arbetet på Hamburghuset har inte stått stilla, nu ska målning påbörjas sen återstår inredningsarbetet. Hoppas verkligen att allt blir färdigt före min avresa den 17 jan. Det har idag åter varit besök från Tyskland, fem medlemmar från föreningen DSI Hamburg. Eftermiddagen har bestått av träffar med ”jobbarna” och möte med alla de underbara fadderbarnen och samtal med de båda killarna. De har nu skött sig sedan vårt samtal i torsdags. Härligt! 31 jan. Idag har jag varit i ”primary-school och deltagit i de båda förskoleklasserna, LKG och UKG. Det är inte förskola på svenskt manér. Barnen får en liten stund av lek efter lunchen, i övrigt är det Skola- Men intressant att ta del av hur de undervisar. Det är svar i korus och att memorera svar. All undervisning sker på engelska, men de har ju självklart undervisning i deras eget språk Tamil. Och att se dessa tre-fyraåringar skriva på både tamil och engelska är spännande .Eftermiddagen var jag i ”high-school”, sedan en del viktiga samtal med Hans från Tyskland,Ruby och hantverkarna och deras ”boss”. Ja,ja samtal är väl att ta i men med hjälp av kroppsspråk och Ruby går det bra. Dagen avslutade vi med besök i Mammalampuram och gemensam middag med våra tyska gäster. Trött efter en ännu en händelserik dag, men barnen ger mig energi och det hjälper mig att skingra mina tankar . 1febr. Idag har jag lovat sponsra en skolresa för de äldre barnen. De kommer att besöka olika kända platser och en stor park där de kan roa sig. Matsäck från skolans kök tar de med sig. Snickaren som på plats ska tillverka bord och pallar till ett ”labb”-klassrum kom idag, så nu är allt klart för honom att börja jobba! Hoppas att ett bord blir klart före min avresa. En fd elev kom på besök ,en glad flicka som slutade tionde klass 2011. Hon klarade inte sin examen och kunde inte fortsätta studera. Detta är mycket tragiskt. Nu är hon tillbaka i sin by och har inget jobb. Men hon lovade läsa igen och skriva om sitt test. Här skulle finnas en yrkesskola i närheten, så de som inte klarar sin examen skulle få chans till praktisk yrkesutbildning. Kvällen avslutades med samtal via skype med min mor, Rune, Syster Anita och svåger Jan. Kändes härligt att på detta otroliga sätt ”mötas” i skilda världar. 2 febr. Idag började jag med att åka in till Chengleput för bankbesök, därefter lektion i en fjärde klass. Denna lektion stod det på schemat naturvetenskap. Mycket intressant, de talade om olika typer av energier och visade upp en del experiment för mig t.ex olika sorters sand och jord och beskrev vad de olika sorterna var lämpade till i växthänseende. Eftermiddagen hade jag besök från en ledare i Rädda Barnen. De har ”program ”i närheten av Chengleput, så nästa vecka kommer jag att vara med och se deras arbete. Bl.a i ett område där ”barntraffic” är ett stort problem. Ska bli spännande att se hur de arbetar. Ett trettiotal elever i tionde klass stannar kvar varje dag efter skolan till 20.30 för att ”plugga”, de har sina tester om två veckor och då gäller det att klara dem. På grund av att de saknar belysning i deras hembyar är de kvar här ,sex dagar i veckan .Men, de har ingen mat med sig !!!! Jag fick information om detta idag ,så nu har jag lovat hjälpa dem så de kan få en bulle och en mugg te med lite socker. Ja, vi lever verkligen i skilda världar!!! Snart hoppas jag skypa med sonen Per med familj ,hoppas det funkar idag också!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *