Turer med skolbussarna.

De dagar jag åkte med skolbussarna  gäller det att vakna i tid ca 06.30, bussarna avgår ca 7.15. Barnen på projektet har då  varit uppe sedan 05.00.Då börjar deras arbets och skoldag med olika sysslor som t.ex städa sina rum, hjälpa till i köket, tömma papperskorgar, läsa läxor ,duscha och klä på sig sina skoluniformer. Kl 8.00 är det frukostdags. Klockan 09.00 är det skolans morgonsamling ,9.15 startar undervisningen. Förhoppningsvis har då även de tre fullastade  skolbussarna anlänt med glada skolbarn.

De första” bussbarnen” hämtas upp ca 7.30 och får då åka på skumpiga sk vägar tills alla barnen hämtats. De yngsta barnen är fyra år ,de är ganska trötta när de anländer till skolan.Förutom chauffören är det alltid en person med som hjälper barnen upp i bussen och hjälper till med väskor och sittplatser.En del barn  får den sista biten frukost av sin förälder  precis när bussen stannar! Att se barnens glädje när de kommer in i bussen är obetalbart, de uppskattar verkligen att få gå i skolan.

Det är en viktig och intressant erfarenhet att åka med ut i byarna och se hur barnen bor och möta föräldrarna. De flesta bor i hyddor men har tillgång till vatten och elektricitet. ( som ibland dock försvinner i flera dagar) Vattnet hämtas av kvinnorna i byns kran och bärs  på huvudet hem  till bostaden. Jag beundrar dessa tappra kvinnor som flera gånger om dagen hämtar dessa hinkar med vatten samtidigt får de vara försiktiga att inte trampa i kobajs!

Många av föräldrarna vill bjuda hem mig på en kopp te men det får jag tacka nej till, tyvärr! Då skulle det inte bli så mycket ”åka” av. Då vill alla bjuda hem.

Efter en lång skoldag, kl 16.00 åker barnen hem igen, samma långa skumpiga väg och nu är det riktigt varmt!!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *