Devi Sarasvathi India Trust.

I det senaste magasinet Vi syns i Åhus var ett reportage om DSI och direktorn, Jennie Catherines besök i Hamburg , Yngsjö och Åhus. Jag ska försöka plocka ut det viktigaste och skriva ner det i detta inlägg.

Projektet ,som startade i början av 90-talet är helt beroende av bidrag och Inga Ekelund har under många år arbetat ideellt med att samla in pengar .

Under helgen i månadsskiftet september oktober fick Inga besök av Jennie James från Indien. Jennie är dotter till framlidna Ruby James som var direktor på DSI sedan starten -92. Idag är det Jennie som tillsammans med brodern Arun leder verksamheten och hon berättar hur mycket hon uppskattar den hjälp de får av bla Inga och från den tyska föreningen DSH, Hamburg. Ingas hjälp betyder väldigt mycket. Inga har stor förståelse för situationen på projektet och är väl insatt i hur den indiska regeringen fungerar, berättar Jennie.

Att vara på besök i Sverige och hos Inga upplever Jennie positivt och hon känner sig välkommen, hon tycker alla hon möter är snälla och vänliga. Jennie berättar vidare att det aldrig var någon tvekan att ta över efter sin mamma då hon känner ett oerhört ansvar gentemot den viktiga verksamhet som byggts upp.

Jennie är tydlig med att tala om att utan bidrag skulle verksamheten inte fungera.Den indiska staten bidrar inte alls. Huvudsponsorer för projektet kommer från Tyskland.På DSI bor fm 56 barn på internatet och på skolan går i dagsläget 450 elever. De flesta externa eleverna hämtas upp av skolans bussar. Vi har två förskoleklasser, en klass för funktionshindrade elever, fem klasser i Primary school/ lågstadiet och fem klasser på high school/ högstadiet.

. Utmaningar?

Vi önskar kunna utöka skolan med klass elva och tolv. Som det nu är måste de elever ,som vill fortsätta studera och börja på skolor inne i stan Chengalpattu. Tyvärr har inte alla elever varken intresse eller möjligheter och flera bestämmer sig för att sluta skolan.Därför hoppas Jennie på denna utbyggnad och få behålla eleverna tom klass tolv och ta sin examen på vår skola.Men till detta projekt krävs att hitta sponsorer ,då det blir mycket kostsamt.

Vidare behövs förbättringar av både solenergin och biogas fortsätter Jennie. Inga kunde 2013 med hjälp av privata sponsorer installera solpaneler för att få elektricitet både inom och utomhus samt uppvärmning av vatten.Men nu behöver man reparera eller installera nya. Dessutom behövs en biogasanläggning då ved och bensin har blivit enormt dyrt i Indien. Det är stora projekt och det krävs stora belopp försatt kunna genomföra detta.

Inga fick under pandemin göra uppehåll i sina årliga resor till Indien men i januari 2023 blir det dags igen. Vi hälsar henne varmt välkommen tillbaka avslutar Jennie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *